Bruk Bilbelte i både bil og buss

Bruk bilbelte både i bil og i buss

Vi deler råd om trafikksikkerhet fra Trygg trafikk. Denne måneden minner vi om riktig bruk av bilbelte.


  • I personbil skal du bruke bilbelte og annet utstyr til sikring der det er montert.
  • I buss skal bilbelte og annet utstyr til sikring brukes av sittende.
  • For barn under 15 år er det sjåføren som er ansvarlig for at barnet bruker sikringsutstyr.


Hvorfor du bør bruke bilbelte?

  • Sitter du i forsetet eller er forsetepassasjer, vil bruk av bilbelte redusere sannsynligheten for å bli drept med 40-50 % i en ulykke.
  • Sitter du i baksetet uten å ha bilbeltet på, er du også til stor fare for de andre i bilen ved en kollisjon.
  • Bruker du ikke bilbelte, kan du i 2019 få gebyr på 1500 kroner, både i bil og buss.


Bilbelte i buss

Selv om det er belter i buss og det er lovpålagt å bruke disse, velger mange å ikke bruke det. Ved å ikke bruke belte, utsetter du deg selv og andre i bussen for fare. Statens havarikommisjon sine undersøkelser av alvorlige bussulykker viser at manglende beltebruk i buss kan få fatale konsekvenser.


Slik fester du bilbeltet riktig

Bilbeltet skal holde deg fast i setet. Beltet er plassert slik at det skal ligge på kroppens sterkeste deler. For at bilbeltet skal beskytte deg best mulig, skal det være festet tett inntil kroppen og det må ikke være vridd. Du bør åpne eller ta av tykke ytterklær. Det skal ligge stramt nede på hoftene og alltid over skulderen. Etter at bilbeltet er klikket på, husk å stram beltet til. Husk å sjekke at beltet ligger riktig i løpet av turen.

Å bruke bilbelte er et effektivt hjelpemiddel for å sikre deg som bilfører eller passasjer. Konsekvensene hvis du ikke bruker belte er ofte svært alvorlige. Gjør det til en god vane med å klikke på deg beltet med en gang og alltid når du sitter i bil eller buss!

Belteforklaring