Nyhetsoversikt

Mobilbruk i bil - Aktiver bilmodus mens du kjører

Hold oppmerksomheten på veien! - Aktiver «bilmodus» på telefonen

Mange har latt seg distrahere av mobiltelefonen mens de kjører bil, viser en ny undersøkelse. Etter de verste ulykkesmånedene på åtte år, kommer Trygg Trafikk og Volvo med en tydelig anbefaling til sommerbilistene: Sett telefonen i «bilmodus» før du kjører for en trygg sommer på veiene.


Oppfordrer til «bilmodus»

Trygg Trafikk og Volvo frykter flere alvorlige ulykker på veiene, hvis folk ikke legger vekk mobilen. Denne sommeren fronter de derfor en opplysningskampanje om at mange smarttelefoner har en «bilmodus»-funksjon, som man kan aktivere før kjøring.

«Bilmodus»-funksjonen har ulike navn avhengig av telefonens operativsystem. På Apple-telefoner heter den “Bilkjøring”, mens den heter “kjøremodus” på Android-telefoner.

– Funksjonen minner om flymodus, som de fleste kjenner godt. Når den er aktivert, vil telefonen bli mindre distraherende, og det blir lettere å holde fokus på veien, forklarer Erik Trosby, kommunikasjonssjef i Volvo Cars Norge.

På Apple-telefoner kan man blant annet hindre varslinger fra SMS og sosiale medier når man kjører bil. I motsetning til flymodus, trenger man heller ikke å aktivere funksjonen hver gang man kjører. Har man aktivert den én gang, kan telefonen automatisk slå på funksjonen hver gang man kjører bil.


For få brukere

Selv om Volvo og Trygg Trafikk mener «bilmodus»-funksjonen er en effektiv måte å unngå distraksjoner fra telefonen under kjøring, er det få som bruker den. Ifølge undersøkelsen sier nesten 3 av 4 (73%) at de ikke kjenner til at mange telefoner har denne funksjonen og kun 11 prosent av alle bilførerne i undersøkelsen sier de har brukt funksjonen.

– De fleste smarttelefoner kan settes i «bilmodus» og teknologien fungerer godt. Men alt for få kjenner til funksjonen og enda færre bruker den. Det ønsker vi å gjøre noe med denne sommeren, sier Trosby.


Sommerferie

Her er noen av Trygg Trafikk sine tips til biltur i sommer:

  • Hold fartsgrensen – og avstanden
  • Bruk belte riktig - tett og stramt på kroppen, godt inn på skulder og ned på hoftene
  • Pakk smart - tyngste skal ligge nederst og nærmest seteryggen 
  • Løse gjenstander – fjern dem!
  • Husk varseltrekant og refleksvest - viktig å ha ved motorstopp eller ulykke
  • Gjør turen til et hyggelig minne for både små og store - ta gode pauser underveis
  • Vann bilføreren - for lite væske kan gi trøtt sjåfør
  • Sjekk dekkene og lufttrykket - For mye eller lite luft i dekkene gir redusert gripeevne og sikkerhet
  • Ha oppmerksomheten på veien - bruk bilmodus 

Her finner du mer informasjon.