Nyhetsoversikt

harald tyrdal

Hva kan vi alle gjøre for å begrense koronasmitte?

Kriseledelsen i Lunner roser innbyggerne for å ha tatt aktivt ansvar for å koronateste seg ved symptomer. Nå oppfordre de innbyggerne til å bidra med å bremse smittetrykket av covid-19. 


Den siste tiden har man i Lunner opplevd en smitteøkning av covid-19, og på landsbasis ser man rekordhøye smittetall.   
 
Kriseledelsen i Lunner følger nøye med på koronasituasjonen i kommunen, og har en klar oppfordring til sine innbyggere.  
 
- Vi må alle gjøre vår del for å bremse smittetrykket vi har i Lunner nå, samtidig ønsker vi å holde samfunnet åpent. Vi ønsker derfor å oppfordre innbyggerne til å ta sitt ansvar for å begrense smitten, sier ordfører Harald Tyrdal.  

  
Roser innbyggerne 
 
De siste to ukene har man kunnet hente gratis hurtigtester på Lunner rådhus og i vaksinasjonslokalene på Harestua. Dette er et tilbud som veldig mange har benyttet seg av hittil. 
 
- Vi må rose innbyggerne når det gjelder testing, dette er et tilbud som så mange har benyttet seg av allerede. Derfor har vi også god tro på at innbyggerne også vil bidra videre, sier ordføreren.  
 
Etter at man i slutten av september gikk over til en normal hverdag med økt beredskap har man fokusert på å skulle holde samfunnet åpent, samtidig som vi må lære oss å leve med korona.  
 
- Det er nok ingen som ønsker å bli syk med korona, samtidig så har mange en bekymring for å skulle smitte andre. Vi vil derfor be innbyggerne våre om å stille seg spørsmålet «hva kan jeg gjøre for å begrense smitten»? sier ordføreren.  

  
Tiltak i egen hverdag 
 
Kommuneoverlege Bjarne Oure forteller at de to viktigste rådene nå gjelder testing og holde seg hjemme når man er syk. 
 
- Å teste seg dersom man har symptomer på korona er veldig viktig. Da kan vi få avdekket smitte, så tidlig som mulig, slik at de som er syke kan bli isolert og ikke smitte andre. Forkjølelsessymptomer, som sår hals, kan også være symptom på covid-19. Har dette akkurat oppstått, test deg og vær hjemme om du er syk, sier Oure.  
 
I tillegg minner kommuneoverlegen om de klassiske smittevernrådene, som også er gode tiltak. 
 
- God håndhygiene, holde avstand, bruke munnbind og ha færre nærkontakter, som vi har blitt kjent med gjennom pandemien, er fortsatt tiltak som fungerer. Ha dette med deg i hverdagen, slik at du kan være med å redusere smittetrykket, sier han.  
 
I Lunner er man også godt i gang med å sette oppfriskningsdoser til de som er 65 år og eldre. Det er også mulig å få satt både dose 1 og dose 2 av koronavaksinen. 
 
- Har man ikke tatt vaksinen, og har muligheten til det, så bør man ta den. De som er vaksinert blir sjeldnere smittet, og har lavere risiko for å bli alvorlig syk, sier Oure.  
 
Selv om man nå ikke innfører lokale restriksjoner i kommunen, følger man nøye med på situasjonen.  
 
- Ved at alle kan gjøre tiltak i sin egen hverdag, så kan vi sammen redusere smitten. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe, sier de.