Å leve og bo i kommunen vår - to intervjuer

Vi har besøkt noen av innbyggerne våre. Les hva de har å fortelle!


Bedre her enn i mange andre kommuner

Enkelte eldre er virkelig aktive, deriblant Karen Hagen (75), bosatt i Søndre Oppdalen i Lunner kommune. ”Det er klart det i alle kommuner vil være rom for forbedringer, men vi har det bra i Lunner. Gode tilbud i kommunen, bra med tanke på pleie og omsorg, og en godt fungerende hjemmetjeneste; de ansatte i helse- og omsorg gjør en formidabel innsats.”Karen_200x300.jpg

Latteren og praten går i takt med strikkepinnene – det er samling på Bergosenteret på Roa. Hver tirsdag og fredag samles eldre her for felleskap, kaffe, håndarbeid og sosialt samvær. ”Her får vi kjøpt rimelig middag, vi kan gå til fotpleie og frisør – ja, alt i alt er dette et kjempegodt tilbud. Gjennom Småjobbsentralen her, formidler dessuten Frivillighetssentralen hjelp til de som trenger bistand med snømåking, gressklipping, følge til lege/sykehus og andre mindre oppdrag som betyr så mye for den som trenger det.”

Karen er en svært aktiv dame; hun er med i venneforeningen til Bergosenteret, venneforeningen for Lunner Omsorgssenter, og hun er leder for Eldrerådet i kommunen. Ikke nok med det; hun er tidligere kommunestyrerepresentant. Det var dessuten Eldrerådet som først fremmet forslaget om å bygge nytt sykehjem – et forslag som senere ble vedtatt.

Karen vet hva det vil si å være eldre i Lunner – både med egne erfaringer, men også fra sine verv. ”Vi blir hørt og tatt på alvor”, forteller hun. ”Det er mange tilbud her, men enkelte sliter med transport. Hit til Bergosenteret er det veldig greit, for kommunestyret vedtok tilskudd til transport, så vi får taxi fra dør til dør og betaler kun kr 20,- hver vei.

Mange eldre sliter med ensomhet, og da er dette tilbudet gull verdt”, smiler Karen Hagen.

 

Mer bolig for pengene

Alenepappa til tre, Bjørn Niklas Sjøstrøm (35), solgte leiligheten i Skedsmo og kjøpte hus i Lunner kommune. ”Valget var lett – her fikk vi mer bolig for pengene, barnehageplass med én gang, og en tryggere oppvekst for barna.”

Familie på Harestua_200x300.jpg

I sitt koselige og nybygde hjem på Harestua, serverer Bjørn Niklas te av rause kopper og smiler fornøyd. Valget familien gjorde i 2008, har de ikke angret et sekund på.

Ebba (15), Karsten (10) og Iben (9) har god plass å boltre seg på og de har kort vei til venner, skole og andre tilbud.

- Da vi bestemte oss for å flytte, satte vi passeren på kartet og trakk en ring som gikk en times reise rundt Oslo, og vurderte alternativene. Vi er fiske- og friluftsinteresserte, så vi ville bo et sted ved Nordmarka, og da vi er såpass mange ønsket vi mye bolig for pengene. Her på Harestua har vi alle naturens muligheter rett utenfor døren, og likevel kort vei til Oslo. Her er det godt og trygt både for barn og voksne.

Tidligere pendlet jeg til Oslo, men nå jobber jeg lokalt, og det har frigitt mye tid for oss som familie. Det at vi bor på et nytt byggefelt med flere innflyttere er veldig sosialt og gir ungene mange jevngamle venner i nabolaget, og vi voksne har et godt nettverk, avslutter Bjørn Niklas.