Nyhetsoversikt

Visuell fremstilling av koronaviruset

Nasjonale retningslinjer for smittevern i Lunner - oppdatert

Fra og med 18. februar gjelder nasjonale retningslinjer for smittevern i Lunner.


Torsdag 18. februar ble de såkalte "smittevernsringene" rundt Oslo opphevet. Lunner kommune har vært en av "ring 2"-kommunene, som har måttet utvise ekstra forsiktighet når det gjelder smittevern. Nå er det nasjonale retningslinjer som gjelder i Lunner, og i tillegg noen skjerpede anbefalinger. Fra tirsdag 23. februar er de nasjonale retningslinjene oppdatert. Det er særlig endringer i reglene for arrangementer, aktivitet for barn- og unge, og studenter ved høyere utdanning som får betydning for innbyggere i Lunner. Det er både lettelser og innstramminger. 

Fortsatt forsiktighet

-Vi vet at våre innbyggere har vært veldig flinke til å følge de anbefalingene og reglene som til enhver tid har vært gjeldende. Det viser jo smittetallene våre, som nå har vært null i lang tid. Samtidig vet vi at det muterte viruset gir store og ressurskrevende utbrudd som kommer overraskende på. Vi må derfor fortsette å utvise stor grad av forsiktighet.  Du må selv gjøre vurderinger, og legge deg på den forsiktige siden. Er du usikker på om et arrangement, en sammenkomst, en aktivitet eller en reise er smittevernmessig forsvarlig, vil vi at du lar det være, sier ordfører Harald Tyrdal.

Det anbefales fortsatt bruk av munnbind på steder og i situasjoner der det ikke er mulig å holde mer enn 1 meter avstand til personer utenfor husstanden, og alltid i taxi.

 

Vinterferie og hyttebesøk

Vinterferien står snart for døra, og det er høysesong for hytteturer. Hytteopphold i Norge med folk du bor sammen med frarådes ikke, men følg de lokale rådene og reglene som gjelder. De nasjonale retningslinjene er imidlertid tydelige: Unngå reiser i inn- og utland, som ikke er helt nødvendige. Begrens sosial omgang til 5 personer utover egen husstand. Årsaken til det er enkel - det er folk som møtes og beveger seg som sprer smitten.

Alle kommuner har anledning til å innføre strengere retningslinjer og regler. Disse skal selvsagt følges av alle som oppholder seg i kommunen. Gjør deg derfor kjent med reglene som gjelder i kommunen du besøker.

Dette er noen av de tiltakene som nå er endret i Lunner:

  • Undervisning for videregående skole kan foregå på såkalt gult nivå - det vil si fysisk oppmøte på skolen.
  • Du kan ha privat arrangement i lånte lokaler med 10 personer, og du kan delta på arrangement utenfor hjemmet. Det anbefales likevel at alle arrangementer utsettes eller avlyses.
  • Ingen restriksjoner på å besøke butikker og kjøpesenter og varehus, men disse bør legge til rette for at det er mulig å begrense antall mennesker inne.
  • Skjenking av alkohol er tillatt til gjester som også bestiller mat. Skjenkestopp klokken 22.00, og ikke tillatt å slippe inn gjester etter klokken 22.00.
  • Svømmehaller, spaanlegg og liknende åpnes igjen, også for personer over 20 år. NB! Kommunens svømmetilbud åpner ikke umiddelbart. Kommunen må vurdere nærmere hvordan vi kan ivareta godt smittevern ved våre anlegg, slik at de er forsvarlige å åpne for allmenn bruk.  
  • Hjemmekontor anbefales fortsatt til alle som har mulighet for det, men er ikke lenger et påbud.

 

Vi tar forbehold om at dette ikke er en uttømmende liste over endringer. Les de nasjonale retningslinjene nøye for å forsikre deg om hva som gjelder.

 

Her er oversikten over de nasjonale tiltakene

Se vår "spørsmål og svar"-side om koronatiltak i Lunner