Julelys - Brannvernforeningen

Trygt hjem for alle i jula - En liten innsats kan gjøre stor forskjell!

Jula er ei fin tid for å bry seg. Sjekk brannsikkerheten hos eldre og andre som kan trenge bistand eller en påminnelse. Noen små grep ved neste besøk kan redde liv. Ta vare på de kjæreste du har oppfordrer Lunner- Gran brann og redning.

Jula byr på ribbe og pinnekjøtt, glitrende juletrær og hyggelige kvelder med levende lys. Samtidig er dessverre også julen høytid for brann.

Brannvesenets julehilsen er derfor en innstendig oppfordring om at alle må bry seg, og se innom de som er særlig utsatt for brann. Vi ønsker et trygt hjem for alle i bygda, små som store. Vi erfarer at særlig eldre trenger hjelp til å øke brannsikkerheten i eget hjem. Sjekk at batteriene sitter ordentlig i røykvarslerne og de fungerer, at slokkeapparatet er lett tilgjengelig, at nåla i trykkmåleren peker på grønt og at det har vært på service i løpet av de siste fem år når dere er innom på besøk.  Tida går fort og vi opplever under boligtilsyn at flere har slokkeapparater som er gamle og trolig ikke ville fungert ved en brann. Enkelte er usikre på hvor det er plassert, av og til finnes de bortgjemt i kjelleren, svært lite tilgjengelig. I kommuner like ved oss har det vært flere dødsbranner de siste årene. Vi håper gjennom informasjon å bidra til at folk sjekker brannsikkerhetsutstyret og eventuelt får på plass nytt både hos seg sjøl og sine så vi unngår tragedier her i bygda.

Flere forsikringsselskaper og banker har gunstige tilbud på slokkeapparat til sine kunder, så sjekk med dem. Ellers får du får tak i brannsikkerhetstiltak i mange lokale forretninger, men kjører man ikke bil lengre, er det godt å få litt hjelp av pårørende eller venner til å få på plass brannsikkerhetsutstyr.


Du kan utgjøre en forskjell

Du kan utgjøre en forskjell og noen små grep ved neste besøk kan redde liv og hindre branntilløp. Sørg for at de har fungerende røykvarsler som høres i alle oppholdsrom inkl soverom. Gjerne seriekoblede røykvarslere også på soverommene, flere forteller at ungene ikke har våknet av at røykvarsleren uler. Røykvarslere på soverom er en rimelig forsikring. Røykvarslere kan fås med lys og vibrering dersom hørselen er nedsatt. Utover de lovpålagte slokkemidlene som slokkeapparat eller brannslange er brannteppe eller slokkeskum på mindre spraybokser til god hjelp ved mindre branntilløp. LED-lys kan være et alternativ til levende lys. Skulle uhellet være ute, kom dere ut i sikkerhet og ring 110, vi er her for din trygghet.

Noen enkle tips til hva du kan gjøre for å forebygge brann finner du her.

Trygg bruk av julebelysning

I desember pynter vi boligene våre med elektrisk julebelysning, noen både inne og ute. Dette er pent å se på, men det kan medføre økt brannrisiko om vi ikke tar forholdsregler.

Se over eldre julebelysning

Er ledningene sprø eller skadet bør julelysene byttes ut. 
Sjekk at det ikke er skader på støpselet eller rundt lyspærene. Er det svidd eller brunt rundt en pære har plasten vært utsatt for høy temperatur og sikkerheten til produktet er svekket. 
Gamle pærer til juletrebelysning kan avgi høy varme.

Skru av julebelysningen om natten eller når du reiser bort

Lyslenker består av mange små lamper og hvis en eller flere lamper slutter å virke vil resten lyse med økt styrke. Lampene kan da bli for varme og føre til at julepynt eller annet brennbart materiale i nærheten ta fyr. Trekk ut kontakten om natten og før du reiser bort.

Skift lyspærer ved ujevnt lys

Hvis lampene lyser med ujevn lysstyrke kan noen av lampene bli for varme.

Bruk kun belysning ute som er egnet for utendørs bruk

La aldri ledningen gå over dørterskelen eller gjennom vinduet hvor den kan komme i klem eller bli skadet. Bruk kun skjøteledninger som er laget for utendørs bruk. Disse skal plugges inn i utekontakter som er montert av en elektroinstallatør.

Spar miljø og penger

Spar strøm ved å bytte til LED-belysning og tidsstyring. Julelys bør i det minste være CE-merket. men vær klar over at dette ikke sier noe om kvaliteten på produktet. Se etter CE-merket på produktet, emballasjen eller følgedokumenter.

Komfyrvakt

Altfor mange boligbranner starter på komfyren på grunn av tørrkoking eller tørrsteking ved matlaging. Med komfyrvakt slår komfyren seg av før temperaturen på kokeplatene blir så høy at situasjonen blir farlig.

Komfyrvakt er nyttig for alle

Alle bør ha en. Har du en bolig som er nyere enn juli 2010, eller gjøres det endringer på komfyrkursen ved oppussing, er komfyrvakt påbudt.

Velg riktig komfyrvakt

Pass på at komfyrvakten du kjøper er testet og godkjent etter standarden NEK EN 50615.

Mye penger, men...

3500 kr eller mer for en komfyrvakt kan oppleves dyrt. Men en brann kan raskt bli dyrere. Dessuten kan komfyrvakten redde liv!

Gratis for noen

For spesielt risikoutsatte personer kan hjelpemiddelsentralene installere komfyrvakt gratis. Sjekk hos din lokale hjelpemiddelsentral hvilke vilkår som gjelder. Kommunale ergoterapeuter eller hjemmesykepleiere kan hjelpe til med søknad. Husk å be om en komfyrvakt som oppfyller kravene i normen.

Trygg bruk av levende lys

Gå aldri fra levende lys

Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det. 

Styr unna brannfarlig pynt

Levende lys og brennbare materialer er en farlig kombinasjon. Mose, drivved, kviter, kongler og andre tørre naturmaterialer tar fort fyr og brenner godt. Skal du pynte et bord så sett gjerne lyset i i et glass eller en lykt med god lufting. Da står lyset stødig og kommer ikke så lett bort i brennbare materialer.

Ha et brannsikkert underlag

Sørg for at stearinlys står støtt og på materialer som ikke kan ta fyr. Brannsikre materialer kan for eksempel være metall, porselen, sand eller stein. Sett aldri tente lys direkte på duk, treplater eller annet underlag som kan begynne å brenne. 

Ha avstand mellom lysene

Lys som plasseres nær hverandre kan smelte sammen og ta fyr. En avstand på omkring 10 centimeter er nok til at lysene ikke smelter i hverandre. Det gjelder også telys. 

Lykter, glass og figurer som skal huse tente lys må ha god lufting. Ellers kan stearinen bli for varm og ta fyr. Telys bør ha god kvalitet. Billige telys kan inneholde mye parafinvoks eller palmeolje som øker faren for oppflamming.

Ikke tenn levende lys i nærheten av trekk

Lys kan brenne fortere ned på grunn av trekk eller feil ved lyset.

Sørg for å ha god avstand fra lysets flamme til brennbare materialer som for eksempel gardiner og tremateriale.

LED-lys kan være et godt alternativ til levende lys med tanke på brannsikkerhet

Riktig fyring er avgjørende for å unngå pipebranner

Slik fyrer du riktig:

  1. Det kan være litt ulik måte å fyre på i hver enkelt ovn, les derfor produsentens fyringsinstruks.
  2. Bruk tørr ved og god trekk til det har blitt skikkelig fyr.
  3. Reguler trekken slik at det brenner med rolige flammer.
  4. Legg på litt og litt slik at det brenner med rolige flammer.
  5. Bruk aldri tennvæske, bensin eller andre brennbare væsker i peisen eller ovnen.
  6. Vedovnens overflate må ikke bli så varm at den antenner bygningsdeler eller annet brennbart materiale. Dersom treverk nær ildstedet er misfarget, er det et tegn på at temperaturen er for høy.

Ikke bruk for mye eller fuktig ved

Hvis du fyller ovnen med ved og fyrer med lite trekk, dannes det beksot i skorsteinen. Det samme skjer hvis du fyrer med fuktig ved. 
Beksot og tjære samler seg og pipa kan etter hvert ta fyr. Det kan skje etter bare noen få måneder med feil fyring.

Kun fyr med ved og tennbriketter

Ikke brenn juletrær, reklame, papp og julepapir. Juletrær kan bli en potensiell brannfelle. Treet er ferskt og har mye barnåler, noe som skaper en eksplosiv brann som er vanskelig å kontrollere.
Mye reklame og julepapir inneholder plast, og avgir giftige gasser. I tillegg blir plast til beksot på innsiden av skorsteinen som øker faren for pipebrann. Papp, papir og liknende brenner raskt og ved høy temperatur. Det brenner ikke rent.

Rengjør ovnen/peisen

Det er viktig å rengjøre og sjekke at pakninger rundt døren er i orden. Om pakningen er slitt eller ødelagt vil det trekke luft inn. Det gjør at det brenner dårligere. 
Tøm ovnen jevnlig for aske. Bruk en bøtte av metall til dette. Aske kan være brannfarlig i flere døgn, og selv om den både ser og kjennes kald ut kan den inneholde glør som kan blusse opp dersom det kommer oksygen. Det er viktig at posen med aske ikke settes på eller inntil brennbart materiale.

Kjøpe ny ovn?

Nye rentbrennende ovner gir 30-50 prosent mer varme enn gamle ovner og de forurenser mye mindre. Nye ovner sparer dermed både lommeboka og miljøet. Før du kjøper ny ovn, tenk gjennom hvilket oppvarmingsbehov du har. De fleste klarer seg med ovner som gir effekt på 50-80 watt pr. kvadratmeter. Jo nyere hus, jo mindre effektbehov.